Miegymás

Minden más, ami fontos

Családiáda

Mi és hogyan is történt az ősökkel, a régiekkel.

Harczok mezején

Mindenkinek van legalább egy sztorija a "Nagy" vagy bármely más háborúból. Hát nekem is.

2016.11.02.
"Ne nézzetek rám borzalommal,
ha meghalok:
az a halott a koporsóban
nem én vagyok.
Csak hamu az, elomló televény.
A láng eltűnt. A láng, - az voltam én.…”
(Gárdonyi Géza: Ha meghalok)
2016.10.23.
Édesanyám - akkor még Dávid Ildikó - 1956-ban kilenc éves volt. Kartonból Kossuth címert gyártott, együtt örült és várakozott a szüleivel, hogy valami talán jobb lesz, aztán pár napot lent töltött a pincében megbújva, látott félelemtől megőszült felnőtteket, és véletlenül brióst is evett a forradalom napjaiban. Ezek az ő emlékei.
2016.10.17.
Szabó János jászárokszállási csizmadia mesternek öt leánya volt. Dédapám, Erdélyi Gyula közülük kettőt elvett feleségül. Egyikük lett a dédanyám.
Címkék: Harczok mezején
2016.10.10.
"És ki van a boltban?" szól a régi vicc poénja. Kézdivásárhelyen sok évig üzemelt a Dávid család boltja...
Címkék: Családiáda
2016.10.03.
Lassan készülődni kezdtek, kimentünk az állomásra, s felültünk a vonatra, amely elvisz Sepsiszentgyörgyre s onnan Vásárhelyre. Egy egész kocsit megtöltöttünk, a cigányok is elfértek, s húzták. A férfiak zsebéből előkerültek a boros üvegek s gyógyították magukat.
Címkék: Családiáda
2016.09.26.
Annak idején, még volt becsület a földön, és például egy zeneszerző ha írt egy versre zenét, akkor megkereste a költőt, hogy megjelentetheti-e a verset.
Címkék: Családiáda
2016.09.19.
Kiterjedt erdélyi örmény család a Császároké. Egyike azon családoknak, akik az elsők között léptek Erdély földjére, az 1600-as években, a törökök elől menekülvén. Egyikük különösen emlékezetes.
Címkék: Harczok mezején
2016.09.12.
Erdélyi Mihály - van-e ki e nevet nem ismeri, kérdezhetnénk, hiszen valamelyik nótáját biztosan mindenki ismeri, fütyüli, akár a mulatós nóták, akár a “Jó ebédhez szól a nóta", vagy a szolidabb “ének” kategóriában. A dalok tehát ismertek, a szerző/szövegíró nem annyira, sőt…
Címkék: Családiáda
2016.09.05.
Valahol Linz és Vöcklabruck között, 1945-ben, a háború végén — menekülés, éhezés, fogság és egy találkozás. Részlet nagyapám, Dávid Antal önéletrajzi írásából.
Címkék: Harczok mezején
2016.08.31.
Az alábbi esküvői meghívó kb 147 éves. A festék valódi aranyat is tartalmazhat.
Címkék: Családiáda

Ezeket a cikkeket olvastad már?