Artisjus 1940


Annak idején, még volt becsület a földön, és például egy zeneszerző ha írt egy versre zenét, akkor megkereste a költőt, hogy megjelentetheti-e a verset.

Igy történt ez dédapámmal, Dr. Dávid István nóta és dalszerzővel is, aki Heltai Jenő egy versét zenésítette meg, s a megjelentetésre engedélyt is kapott magától Heltaitól, talán mondhatni, a kor szokásainak megfelelően egy kávéházi számolócédulán. Álljon itt a kézirat, az engedély és a megjelent mű fotója is, emlékül a becsületnek.

A kézirat

Heltai engedélye

A végső verzió

És egy másik történet, ami már közelebb van a mai, sokszor tapasztalt valósághoz, de a csattanója érdekes.

Egy Bálint Zoltán nevű, szépreményű ifjú énekes azt gondolta, hogy elég jó hanggal, viszont kevés utánajárással kuriózumokkal betörni a világot jelentő deszkákra. Ennek jegyében az akkorra komoly országos sikert elért “Barackfa Virága” című nótát - melyet szintén dédapánk, Dr. Dávid István írt - “Barackfa Virág” néven, népdalnak titulálva énekelte el a rádióban. A valódi szerző, akinek bár messze, Erdélyben élt akkor, rádiója is volt és nem is volt rest megírni a felmerült szerzői jogi problémát az ifjú énekesnek, vélhetően a rádió címére, és ők, ahogyan az alábbi újságcikk bizonyítja, meg is jelentették azt, továbblendítve az ügyet.

Erre már az énekes, Bálint Zoltán is tollat ragadott és bocsánatot kért a szerzőtől. Érdekes az itt látható levélben, hogy azért azt sérelmezi, hogy a rádiónak írt a szerző, dehát hol is kereshette volna meg egy induló énekes címét akkoriban Kézdivásárhely-Budapest viszonylatban, így nyilván ez tűnt kézenfekvőnek. A történet persze itt nyugvópontra jutott, de a fellelt iratok azért érdekes lenyomatai a múlt század első felének.

A bocsánatkérő levél

Címkék: Családiáda
https://archivtext.blogstar.hu/./pages/archivtext/contents/blog/29987/pics/14729377817757622_800x600.jpg
Családiáda
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?