"Az élet így szép, ahogy van!" - In memoriam Dávid Attila

Fabók Dávid

Dávid Attila 1967. január 30-án született Varsóban, édesanyja lengyel, édesapja magyar, Dávid Csaba, tolmács, író, műfordító. 1973-ban költöztek haza, Magyarországra, Attila itt kezdte általános iskolai tanulmányait. Szülei ekkortájt váltak el, édesanyja, az időközben megszületett hugával Lengyelországban maradt. Ezután testvérével és édesanyjával csak ritkán találkoztak.

8-10 évesen sokat rajzolt: nem ábrázolt, hanem mesélt. Pálcika-emberek jártak-keltek hegyeken-völgyeken át… Érett művészként pedig a képein valós konfliktusokat, történeteket és sorsokat beszélt el, mindig a valóságos látvány-elemek iránti tisztelettel, mégha abszurd is a kompozíció.
(Dávid csaba, a művész édesapja-2004-ben)

Dávid Attila díszlettervező 1967-2002

A nyolcadik osztály első hónapjában betévedt az iskola rajzszakkörbe és ottragadt… Mór Tamás rajztanár okosan, érzékkel irányítgatta. Az addigi zenei pályafutás (komoly zongora tehetség volt) ígérete itt véglegesen átváltott a képzőművészet irányába. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába, a “Kisképző”-be ment továbbtanulni, ahol Játékgrafika szakon tanult, Bodóczky István festőművész osztályfőnöksége és Budavári István szakvezetése alatt.

Dávid Attila: az idő (olaj, vászon)

Aktívan élte a „kisképzős” életet: zenekart alakítottak Berencsi Attilával, “Beri Ary és a Játékos fiúk” néven, óriás sárkányt ragasztottak az osztályfőnök "Bodó" tanár úr szervezésében a Hűvösvölgyi nagyréten, és természetes volt, hogy napokon át éjfél felé tért haza ebből a munkából, majd reggel iskolába indult. A vállalt feladatot teljesítette, akár ina szakadtáig való küszködés árán is. Ez később is jellemzője maradt: az Almássy-téri Szabadidő központban rajzkészség fejlesztő foglalkozásokat tartott gyermekeknek. Számára "a gyermek" mindig különleges, tisztelni való egyéniség volt, akinek képzése, fejlesztése tudatosan vállalandó feladat.

Dávid Attila: Szövetség

Érettségi után felvették a Képzőművészeti Főiskolára, díszlet- és jelmeztervező szakra. Székely László és Makai Péter tanítványa volt. Előfelvételisként, a kor előírásainak megfelelően kötelező sorkatonai szolgálatra vitték. Leszerelés után beállt díszítőnek az Ódry Színpadra. Ez is az önképzés folytatása volt: komoly asztalos- és ács- ismeretekre, lakatos- gyakorlatra tett szert. Saját kezűleg hegeszteni, forrasztani, gyalulni, maratni, csiszolni, fémet és fát, műanyagot kezelni, falazni, vakolni, stb...  számára magától értetődő volt. A színházakban, ahol később tervezett, a műszakiak becsülték és kedvelték.

Dosztojevszkij-Szakonyi: A félkegyelmű (látványterv), Debreceni Csokonai Színház, 1995. Rendezte: Lengyel György

1987-ben jelentkezett a képzőművészeti Főiskola díszlet- és jelmeztervezői tanszakára. Felvételi feladatának megoldása, annak rajzi érzékenysége, valamint eredeti látásmódja felkeltette a felvételi bizottság érdeklődését. Választott tanítványom lett. Öt éves együttműködésünk első pillanatától kezdve emberi kapcsolatunk baráti, zökkenőmentes volt. Tehetsége, szorgalma, kitartása szelídséggel és csöndes bölcsességgel párosult. Mint tanára, fontosnak tartottam, hogy diploma tervezése ne egy eszmei feladat alapján valósuljon meg. Lehetőséget kerestem, hogy valós színházi közegben tudja megmutatni képességét, s így egy színpadi produkció tervezőjeként, 1993-ban sikerrel védte meg diplomáját. Fájdalom, hogy korai halála megfosztotta a magyar, vagy akár a nemzetközi színházi szakmát – nem is beszélve képzõművészeti életünk ről – egy sajátos látásmóddal rendelkező, igen tehetséges fiatal művésztől.
(Székely László díszlettervező, Dávid Attila professzora)

1991-92-ben Rómában, a Cinecittában elvégezte az egyéves filmdíszlet-tervező felsőfokú továbbképzést.

Látványterv a boszorkány és a katonához, Cinecitta

Andrea Crisantit, számos világsikerű film díszlettervezőjét igazi mesteremnek tartom, bár ez a szakma tulajdonképpen anoním marad. A néző a színészt és a rendezőt értékeli.
(Dávid Attila 1994)

Rómában a Teatro Agora Macbeth-bemutatójához készített díszletet, a főszereplő-rendező, Cesare Apolito felkérésére. A díszlet lényeges eleme egy trónszék volt, mely tulajdonképpen egy csontváz, melyet Dávid teljes egészében saját kezűleg készített el. Tervezett díszletet a "A boszorkány és a katona" című olasz filmhez.

Dávid Attila, az általa tervezett filmdíszletben

Dávid Attila különleges tehetség volt. Velünk, a magyarországi lengyelek közösségével csak szorgosan végigdolgozott napjainak kis részét oszthatta meg: mint a magyarországi lengyel Alkotók Fórumának tagja, majd a budavári lengyel kisebbségi Önkormányzat képviselője – mindig szívélyes és szolgálatkész, ugyanakkor halk és elmélyült. Nem lehettünk naponta tanúi egyre ígéretesebb díszlettervezői és festői pályafutásának. Képzeljék el: az oly rövid kilenc–tíz év alatt majdnem száz megva lósult díszlet terv számos magyarországi és erdélyi színházban, valamint Olaszországban. Dávid Attila a magyarországi fiatal nemzedék egyik legszívesebben és legtöbbet foglalkoztatott művésze volt, pihenésként pedig, lélegzetvételként egyre újabb, gyönyö rű és látomásos festészeti és grafikai műveket hozott létre – amelyek (díszlet- makettekkel és látványtervekkel együtt) – lengyelor szágban meglepték Varsót és Krakkót, s amelyeket ott az egyik legkiválóbb lengyel művész, Józef Szajna mutatott be.
(Konrad Sutarski, költő, író, műfordító, a magyarországi lengyelség jeles alakja)

Hazatérte után sűrűsödtek a színházi megkeresések és felkérések. A debreceni Csokonai Színház, a miskolci Nemzeti Színház művésze, az utóbbiban öt egymás utáni évben választották az év művészévé. A színházi munkák mellett továbbra is fest, kiállításai nyílnak Budapesten Krakkóban és Varsóban is.

Molnár Ferenc: Liliom, Vígszínház, 1993. Rendezte Babarczy László

1997-től a Budapesti Műszaki Egyetem építész-karának hallgatói számára négy szemeszteren át speciális kollégiumot tartott színpadi díszlet- és látványtervezés témakörben. Az 1998-as önkormányzati választáson - félig lengyel származása miatt - jelöltette magát és a Budavári Lengyel Önkormányzat egyik képviselője lett. Eközben folyamatosan mutatják be színházi munkáit az országban.

Erkel: Bánk Bán, Miskolci Nemzeti Színház, 1998. Díszlettervező: Dávid Attila, rendezte: Hegyi Árpád Jutocsa

Nem érdekelnek az egyes műfajok közötti határok. Minden tevékenység, amit művészetnek nevezünk, csak akkor nyilvánulhat meg valójában, ha a művészt célja elérésében semmilyen műfaji határ nem korlátozza.
(Dávid Attila saját magáról)

Legjelentősebb tervezései, Kipling-Dés-Békés-Geszti: A Dzsungel Könyve, 1996, Pesti Színház, rendezte: Hegedűs D. Géza. Verdi: Rigoletto, Kolozsvári Magyar Opera, 1994, rendezte Bruno Berger. Bernstein: West Side Story, Szegedi Szabadtéri Játékok, 2000, rendezte Kerényi Miklós Gábor.

Kipling-Dés-Békés-Geszti: A dzsungel könyve (látványterv) Pesti Színház, 1996. Rendezte: Hegedűs D. Géza

A tehetsége magától értetődő volt, a legjobb díszleteket hosszú éveken át ő tervezte a miskolci Nemzeti Színházban. Shakespeare: Rómeó és Júlia, A velencei kalmár; Schiller: Ármány és szerelem; Berstein: West Side Story; Erkel: Bánk bán... megannyi elegáns, izgalmas, a színdarabokkal együtt lélegző, nagyszabású díszlet. Általában a Nagy színpadon tervezett, mert tudott nagy léptékben gondolkodni. A díszlettervező ízlése meghatározza egy színház megjelenését. Attila költői ízlése estérõl estére gazdagon áradt a színpadi látványból a nézőtérre. A nézők szerették és magukbazárták azt a világot, amelyet Attila fantáziája teremtett. A díszlettervezőknek általában hektikus a viszonyuk a díszleteket készítő műszakiakkal. Attila munkakapcsolata a műszaki dolgozókkal észrevétlenül mélyült barátsággá. Művészinasoknak tekintette és szerette őket. Hűséges volt, a hűségnek abban a már-már ortodox értelmében, amely ma már alig létezik.
(Hegyi Árpád Jutocsa a miskolci Nemzeti Színház egykori igazgatója)

Donizetti: A szerelmi bájital, Hilton, Dominikánus udvar, rendezte: Kürthy András, 1996

A Szerelmi bájital Dominikánus udvarbéli előadása kettőnk tiszteletadása volt szerelmünk, itália és a nagy Federico Fellini emléke előtt. Nem volt szükség sok beszédre, magyarázkodásra, hogy egy hullámhosszra kerüljünk – hisz mindketten életünk meghatározó szakaszának tudtuk itáliai tanulmányainkat, s mindketten folyamatosan és erősen vágyakoztunk vissza a csodálatos földre.
(Kürthy András)

Dávid Attila 2002. július 24-én halt meg Budapesten, 35 évesen, leukémiában. Rövid, 9 éves munkássága alatt közel 100 megvalósult díszlet tervet készített, emelett termékeny festő, grafikus is volt. Mindezek felett mindig volt ideje ránk, unokatestvérekre, hogy nevessük, beszélgessünk, sokat és jól. Áldja meg az Isten és az örök világosság fényeskedjék neki!

A színházi munkák listája: da-vid-attila-di-szlettervek.pdf

Először megtanultam kérni. Utána megtanultam elfogadni. Hosszú ideig éltem úgy, hogy aktívan éltem az életemet, végeztem a dolgomat, de nem bocsájtkoztam kitérőkbe, csalóka konfliktusokba, hiszen a kűzdelem meggyőződésem szerint soha nem mások, hanem magunk ellen folyik.
(Dávid Attila)

Dávid Attila és a bejegyzés szerzője 1975-ben, Budapesten

Uram segíts! Ha úgy gondolod, hogy be kell fejeznem: miért ez a halogatás; hagyod, hogy gyötrődjem, szenvedjek; elfogadjam a tönkremenést, bármit feláldozzak! Bármit feláldozok: Érted, Tiéd az életem! Odaadom, Tőled kaptam; használtam jól-rosszul, próbáltam jól.
Megnyugodtam. A feszültség kijött. Második kegyelem: Pünkösd, ma. Itt a Szentlélek; eljött, érzem, velem van, velem marad, megtaláltam a helyem az életben: tudom, mi a dolgom, tudom, mi lesz a dolgom, tudom, hogy a legnagyobb és legszeretőbb erő velem van, mögöttem áll, a javamat akarja.
Tele vagyok energiával, vállalom a szükséges szenvedést is, értelme van, akarom viszont az életet: az összes szépségével és csodájával. Tudom, hogy dolgom van a hátralévő életemben, és tudom, hogy mi az.
Boldog vagyok! Hála Neked, Uram!
(Részlet Dávid Attila kórházi feljegyzéséből, 2002 május 19-e, Pünkösdvasárnap)

https://archivtext.blogstar.hu/./pages/archivtext/contents/blog/33508/pics/14857039132039981_800x600.jpg
Családiáda,Dávid Attila,Színház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?