Három kép

2018.09.25.
Fabók Dávid
Nagyapámnak kilenc testvére volt. Édesapja "Államvasúti raktárnok" volt, édesanyja nyilván háztartásbeli. Villanyszerelő segéd volt, utána "valódi" villanyszerelő lett. Kőbányán, a sörgyárban dolgozott. Azt hiszem egy férfi számára ez az álom állás. Minden hónapban a fizetéséhez jópár darab "sörpénzt" kapott. Kis aluminium játékpénzek voltak ezek, amelyekért a gyár egyik dolgozói bejáratánál literes csatos üvegben sört adtak.
Címkék: Családiáda

"Az élet így szép, ahogy van!" - In memoriam Dávid Attila

2017.01.30.
Fabók Dávid
Ezen a napon lenne 50 éves Dávid Attila díszlettervező, képzőművész, akit - rövid, de igen tartalmas munkássága ellenére - kevesen ismernek. Sokan találkozhattak díszleteivel a kilenvenes években, az ország több színházában, illetve akár most is, ha megnézik a Dzsungel Könyvét a Pesti Színházban. Álljon itt egy rövid életrajz emlékül, egy derék embernek és igen érzékeny, nagyhatású művésznek.

A Móra (második rész)

2017.01.16.
Fabók Dávid
Ha egy üzlet egyszer beindul… Úgy látszik, a hetvenes években a történelmi regények és így a Dávid Antal által írtak is - amik nemcsak történelmet, hanem kultúrát is átadtak -, átmentek a mindenféle rostán. Röpke irodalom történet, második rész.

"Te büdös magyar! Hazátlan bitang!"

2016.12.18.
Fabók Dávid
1919, Kézdivásárhely. A románok az urak, a hat éves Anti ismerkedik az új renddel. Leginkább azzal, hogy a gyermekek közé is beszivárog a felnőttek világa, a korábbi barátságok, román és magyar gyermek között furcsa, nemzeti szembenállássá változnak.

"Mert Erdélyt akarják, Kicsifiam."

2016.12.05.
Fabók Dávid
"Az Osztrák–Magyar Monarchia ellen 1916. augusztus 27-én megindított román támadás már annak első napján elérte Háromszék vármegyét. Az agresszió következtében menekültek tömegei keltek útra nyugati irányban."

Valse Caprice

2016.11.28.
Fabók Dávid
"Nagyságos Cs. Zakariás Anna úrhölgynek ajánlva..."
Egy keringő, dédszüleimtől. A darabot dédapám, Dr. Dávid István szerezte, s ajánlotta dédanyámnak.
Címkék: Családiáda, Zene

"Epévé változzék a víz..."

2016.11.21.
Fabók Dávid
Nagyapám, Dávid Antal 1936-tól működött a kolozsvári Keleti Újságnál, mint riporter, munkatárs. Itt együtt dolgozhatott Dsida Jenővel, s barátok is lettek. Bár korábban találkoztak már, Marosvásárhelyen. Akkor, a katolikus diákok kongresszusát rendezte meg P. Olasz Péter jezsuita, aki a kongresszuson egyik este újságíróversenyt rendezett.

"Falun mondják, ahol szeretik a fenyőt..."

2016.11.14.
Fabók Dávid
"Falun mondják, ahol szeretik a fenyőt, a karácsonyfa illatos ágát, a bölcső deszkáját, a koporsó falát, a bútort és házfalat adó, kenyérré változó illatos fát, hogy az erdőnek lelke van. A fák tudják, mit csinálnak. Jutalmaznak, táplálnak.
Megakadályoznak bajokat.
És meg is váltják a velük bajlódó székelyt."

"Hol sírjaink domborulnak..." (Halottak napja margójára)

2016.11.07.
Fabók Dávid
"Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak..."
Vajon leborulunk-e, de legalábbis üldögélünk-e mellettük, velük egy kicsit?

Memento mori?

2016.11.02.
Fabók Dávid
"Ne nézzetek rám borzalommal,
ha meghalok:
az a halott a koporsóban
nem én vagyok.
Csak hamu az, elomló televény.
A láng eltűnt. A láng, - az voltam én.…”
(Gárdonyi Géza: Ha meghalok)
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?